Cum reparati sectoarele bad de pe un hard disk in Linux

Cum reparati sectoarele bad de pe un hard disk in Linux


Pentru repararea sectoarelor bad de pe un hard disk exista mai multe modalitati de abordare a acestui tip de problema. Cea mai usoara si mai rapida modalitate de a repara sectoarele bad de pe un hard disk pe Linux este prin utilizarea cunoscutului editor de partitii Gparted. Cu acest utilitar utilizatorii pot modifica cu usurinta sistemele de fisiere, le pot sterge, crea sau chiar pot remedia problemele pe care le pot avea. Pentru a repara sectoarele bad ale unui hard disk va recomand sa folositi Gparted Live.

Crearea unu stick USB cu Gparted Live
descarcati imaginea ISO Gparted Live
- pentru a crea un stick USB va recomand Etcher. Accesati link-ul Ghid Ubuntu - Cum sa creati stick USB bootabil Ubuntu pentru a afla cum se instaleaza si se utilizeaza Etcher.

Rezolvarea sectoarelor bad cu Gparted:
- deschideti aplicatia Gparted

- din meniul derulant din partea dreapta selectati hardisk-ul dorit

- faceti clic pe partitia dorita si apasati pe optiunea Check din meniul Partition

- faceti clic pe optiunea Apply All Operations din meniul Edit sau de pe bara de instrumente

- gparted va remedia cu promptitudine aceste probleme


Eliminarea sectoarelor BAD cu FSCK
Un alt motiv de a utiliza Gparted Live este acela ca ofera un terminal pe care oricine il poate folosi. Acest lucru va ajuta la remedierea unor probleme legate de hard disk, deoarece nu este posibila rularea unui sistem de fisiere in timp ce o partitie este utilizata. Deschideti terminalul si urmati pasii:
- afisati toate unitatile si partitiile (ex. dev/sda1/)
$ lsblk
- rulati urmatoarea comanda pentru a avea acces la root
$ sudo -s
- introduceti comanda pentru reparare si curatare. Cu FSCK dureaza un pic procesul de reparare si curatare.
# fsck /dev/sda1 -y

Eliminati un hard disk
O alta modalitate de utilizare a terminalului este prin utilizarea utilitarului dd. Daca pe hard disk exista prea multe sectoare BAD ar putea fi necesar sa suprascrieti toate datele de pe acesta si sa le scoateti. Acest lucru este cunoscut sub numele de "zeroing out". Pentru a face acest lucru urmati pasii:
- afisati toate unitatile si partitiile (ex. dev/sdb)
$ lsblk
- rulati urmatoarea comanda pentru a avea acces la root
$ sudo -s
- folosirea comenzii dd pentru o singura partitie
# dd if=/dev/zero of=/dev/sdb1 bs=1M
- folosirea comenzii dd pentru intreg hard disk-ul
dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=1M

Procesul de utilizare a comenzii dd dureaza foarte mult. Cand utilizati comanda dd nu va afiseaza nici un ecran de incarcare, prompt sau orice altceva. Pentru a afla daca procesul s-a terminat, terminalul trebuie sa va permita sa introduceti din nou cuvinte.

Atunci cand va confruntati cu o problema de acest gen, este important sa stiti ce sa faceti atunci cand se intampla asa ceva. Citind acest articol veti putea repara un hard disk cu sectoare BAD in Linux. Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.