Treceți la conținutul principal

Motive pentru care Linux este mai bun decat Windows

Motive pentru care Linux este mai bun decat Windows

Motive pentru care Linux este mai bun decat Windows

Va intrebati de ce Linux este mai bun decat Windows?

In acest articol voi prezenta motivele pentru care consider ca Linux este mai bune decat Windows.

Daca nu sunteti un utilizator avansat, veti spune ca Windows este o alegere mai buna sau mai usoara in comparatie cu Linux. In orice caz daca nu ati incercat nici o distributie Linux (cel putin in versiunea live USB sau live DVD), atunci este clar ca Windows este o alegere evidenta.
Daca am dori sa incercam si alte variante ale sistemelor de operare aflate in utilizare, precum Android, iOS sau Linux, acest lucru ne va permite sa ajungem la concluzia ca Linux este peste Windows din multe puncte de vedere.

Avantajele pentru care este Linux mai bun decat Windows

1. Sursa libera

Este ca si cand iti cumperi o masina dar nu ai acces sa te uiti sub capota.
In contrast cu Windows, Linux este Open Source – sursa libera la modificari si acesta este un plus.
Pe cei mai multi utilizatori nu ii intereseaza acest lucru, insa pentru mine este cea mai importanta caracteristica pentru care utilizez GNU/ Linux.

2. Securitate

Trebuie sa recunoastem, in urma ultimelor atacuri, ca sistemul de operare Windows este cel mai vulnerabil sistem de operare la diferite tipuri de atacuri sau hack-uri. Linux, este peste Windows la capitolul securitate. Desigur, nu este invincibil, dar este cu mult mai sigur.
Acesta este modul in care functioneaza Linux ca sistem de operare securizat pentru utilizator. In general, procesul de management al pachetelor, conceptul de arhive si mai multe caracteristici fac posibil ca Linux sa fie un sistem mai sigur decat Windows.
Dupa ce ati intslati Windows in calculator, trebuie sa mai achizitionati o solutie de protectie antivirus sau malware pentru a mentine sistemul protejat de infectii sau atacuri. Cu toate acestea, Linux nu necesita astfel de programe de protectie. Desigur, exista cateva aplicatii gratuite pentru a va tine la distanta de aceste incercari rau intentionate, dar de multe ori este inutil pentru un sistem Linux.
Prin natura sa sigura, Linux face lucrurile mai usoare pentru utilizator si prin faptul ca nu mai trebuie cheltuite sume de bani pentru solutii premium de protectie.

3. Rularea pe sisteme vechi

Pe masura ce sistemele de operare evolueaza si cerintele hardware cresc exponential.De exemplu, daca achizitionati o licenta de Windows 10, calculatorul va trebui sa indeplineasca cateva cerinte minime pentru a rula cu succes si aceste cerinte nu sunt tocmai modeste, de aceea nu poate rula pe sisteme mai vechi.
Cu toate acestea, exista distributii Linux care pot invia calculatoare de generatie veche, fara sa fie necesare investitii in acestea pentru a putea functiona, un exemplu de astfel de distributie Linux pentru sistemele depasite ar fi Puppy Linux.
Daca ar fi sa comparam un sistem de inalta capacitate pentru Linux si unul pentru Windows, Linux ar fi un sistem de operare ce ar rula cu o putere mult peste Windows. Ei bine, acesta este motivul pentru care multe servere puternice si importante din lume, prefera sa ruleaze sub Linux si nu sub Windows.

4. Perfect pentru programatori

Linux suporta aproape toate marile limbaje de programare ( Python, C / C ++, Java, Perl, Ruby, etc .). Mai mult decat atat, acesta ofera o gama larga de aplicatii utile in scopuri de programare.
Terminalul din Linux este mult superior Command propt-ului din Windows. Veti gasi multe biblioteci dezvoltate nativ pentru Linux. De asemenea, o multime de programatori indica faptul ca managerul de pachete pe Linux ajuta sa se obtina lucruri cu mai multa usurinta.
Interesant este, de asemenea, capacitatea de scripting bash, fiind unul dintre motivele cele mai convingatoare pentru care programatorii prefera sa foloseasca sistemul de operare Linux.
Linux, de asemenea , aduce un suport nativ pentru SSH, ceea ce v-ar ajuta sa gestionati serverele rapid. Ati putea include lucruri cum ar fi comenzi apt-get, ceea ce face in continuare Linux una dintre cele mai populare alegeri pentru programatori.
Motiv pentru care Linux este mai bun decat Windows-software-updates
Motiv pentru care Linux este mai bun decat Windows – software updates
Microsoft face o actualizare atunci cand primeste un set de probleme sau daca sunt nevoi majore de rezolvat. Pe de alta parte, se pot observa actualizari pentru probleme nesemnificative.
La Linux veti observa mai multe actualizari de facut pentru a rezolva posibilele probleme cu care v-ati confrunta. Nu numai ca veti intalni un numar mare de actualizari, dar vetiobserva si cu ce rapiditate se fac acestea in comparatie cu cele din Windows.
6. Personalizare
Deepin 15.4
Deepin 15.4
Un mare avantaj al folosirii Linux in loc de Windows este posibilitatea de a-l personaliza dupa bunul plac. In afara de posibilitatea de a instala o multime de teme gratuite, se pot gasi o multitudine de teme pentri iconuri. In plus puteti utiliza Conky pentru a afisa informatii de sistem pe desktop in cel mai cool mod posibil. Este inutil de precizat multimea de imagini pentru fundal desktop.

7. Multitudinea de distributii

Nu exista distributii (arome) de Windows. Da, este posibil sa aveti diferite planuri de pachete care difera intre ele prin licentierea si perioada de activare, caracteristici de servicii si pret. In schimb veti gai un numar impresionant de distributii de Linux pentru un set diferit de nevoi. Deci, puteti alege sa instalati oricare dintre distributile Linux disponibile care se conforma cerintelor si nevoilor dumneavoastra.
De exemplu, exista distributii Linux pentru „hackeri”, exista distributii Linux programatori, distributii Linux pentru artisti, pentru stiinta (matematica, fizica, chimie), exista distributii Linux pentru calculatoare extrem de vechi. Exista Linux pentru toata lumea.

8. Libertatea de a folosi

Linux este accesibil publicului in mod gratuit! Cu toate acestea, nu este cazul cu Windows!
Nu va trebui sa platiti in jur de 700-800 Lei pentru o licenta de Linux (precum Ubuntu, Linut Mint, Arch, Manjaro etc. care sunt gratuite) cum este in cazul Windows.

9. O comunitate mai buna

Comunitatile Linux
Comunitatile Linux
Nu va fi nevoie niciodata sa angajati un expert sa va rezolve dificultatile intampinate cu Linux. Trebuie doar sa cautati solutiile la intrebari si probleme pe web si cu siguranta veti gasi forumuri, bloguri si site-uri ale comunitatilor Linux inca care sunt solutii la orice fara nici un cost.
Exista o multime de utilizatori de LInux activi, care sunt dispusi sa ofere o rezolvare la problema propusa intr-un forum sau blog. Numarul membrilor Linux activi este mult mai mare si mai specializat decat cel al Windows-ului.

10. Fiabilitate

Dupa cum stim cu totii, Windows devine tot mai lent pe zi ce trece in a-l utiliza. Chiar daca sunt sustinatori ai ideii de buna intretinere al sistemului fara o reinstalare, acestia sunt constienti ca vor ajunge in punctul de a reinstala sistemul de operare Windows mai devreme sau mai tarziu. Motivul este lesne de ghicit: ori infectari sau atacuri asupra sistemului care pot duce la incetinirea sistemului sau deteriorarea acestuia.
Daca utilizati Linux, nu va trebui sa ma ganditi la reinstalarea acestuia din motivele de mai sus. Daca doriti sa testati pe curat o alta distributie (aroma) de Linux este singurul motiv logic.
De asemenea, la Windows trebuie efectuata repornirea sistemului dupa multe modificari pentru a putea aplica modificarile aduse.
  • Restartare dupa actualizarea sistemului;
  • Restartare dupa instalarea unor aplicatii;
  • Restartare dupa dezinstalarea unor aplicatii;
  • Restartare daca sistemul a inghetat sau se ruleaza greu.
In ciuda acestor motive, Linux nu va deranja utilizatorul cu astfel de cerinte.
Un alt fapt care face Linux de incredere este acela ca cele mai importante si puternice servere din lume ruleaza cu Linux. De ce oare gigantii lumii, precum Google si Facebook, ruleaza pe Linux? Chiar si supercomputerele lumii ruleaza cu Linux. Sistemul Linux este prezent in procenmt de 99.60% pe Top 500 computere cele mai puternice din lume. De ce nu este preferat, oare, Windows? Acest lucru se datoreaza faptului ca Linux este mai fiabil decat Windows.

11. Confidentialitate

Microsoft, cu siguranta, colecteaza date si informatii despre utilizatorii sai. Chiar Windows 10 face din plin acest lucru. Chiar a primit un numar mare de critici cu ceea ce ar trebui sa colecteze si ce nu ar trebui.
Daca ati utilizat Windows 10, mergeti in setarile de confidentialitate si veti observa ca toate sunt activate in mod implicit pentru a colecta date despre utilizator si masina acestuia. Chiar daca opriti din setari colectarea si trimiterea datelor despre utilizator, acesta va continua sa trimita date catre Microsoft, fara ca utilizatorul sa fie instiintat.
In contrast cu Windows, Linux ar fi solutia cea mai eficienta si din acest punct de vedere. Linux ori nu colecteaza date sensibile ori nu colecteaza deloc date despre utilizator. Nu este necesar sa utilizati instrumente pentru protejarea confidentialitatii.
In concluzie, dupa toate acestea, credeti ca este LInux este bun decat Windows?
Acum ca ati vazut aceste avantaje ale utilizarii sistemului de operare Linux, in favoarea Windows, ce credeti?
Daca in continuare alegeti sa utilizati Windows ca sistem principal, este alegerea fiecaruia, insa sunt de luat in calcul aceste 11 motive de mai sus pentru care Linux este peste Windows. Daca esti utilizator „casnic” si nu utilizezi softuri specifice Windows fara echivalent in Linux, este recomandat Linux. Daca esti un jucator inrait si utilizezi calculatorul exclusiv pentru jocuri atunci ai o scuza. Sa nu uitam ca in ultima perioada se gasesc in numar tot mai mare pe platforma Steam si care pot rula pe Linux, MAC sau Windows.

Comentarii