Microsoft nu vrea sa va instalati Linux pe laptopurile semnate de ei

Microsoft nu vrea sa va instalati Linux pe laptopurile semnate de ei





Microsoft uraste cand clientii doresc sa isi instaleze Linux sau alte sisteme de operare pe PC-uri. Un client si-a exprimat ingrijorarea cu privire la instalarea Linux pe un ultrabook Yoga 900 ISK2. Incercand sa se justifice, Lenovo a decalarat ca pe Yoga 900 ISK2 ruleaza o editie semnata Windows 10 Home si este blocata orice alta instalare a vreo unui sistem de operare in afara de Windows prin acordul incheiat cu Microsoft.

Anul trecut, cand Microsoft a anuntat ultimul sistem de operare Windows 10, pasionatii de open source au avut un sentiment de teama. Exista raportari cum ca producatorii de produse originale (OEM), vor forta activarea UEFI Secure Boot si vor permite doar pornirea sistemelor de operare acceptate de Microsoft.

Pentru cei care nu știu, caracteristica Boot Secure in firmware-ul UEFI verifica sistemul de operare pentru a se asigura ca acesta este semnat printr-o semnatura digitala. In trecut, Microsoft a facut deja acest lucru pe dispozitive, cum Surface si Surface 2. In timp ce Windows 8 a permis utilizatorilor sa dezactiveze Boot Secure si sa instaleze alte sisteme de operare, cum ar fi Linux, Windows 10 doreste sa blocheze acest lucru.

Un client Microsoft a impartasit ingrijorarea sa cu privire la instalarea Linux pe un laptop Lenovo, pe care ruleaza Windows 10 cu o editie semnata digital. Microsoft intituleaza aceasta semnatura digitala pe produse ca fiind tunate pentru o performanta sporita, aceasta venind fara aplicatii third-party junkware or trialware. Acest lucru poate fi comaparat cu promisiunea Motorola de a oferi utilizatorilor sau o experienta curata cu Andoid.

Acum, se pare ca unii producatori precum Lenovo, a decis sa elimine clientilor posibilitatea de a dezactiva Secure Boot.

Asa cum am spus si mai sus, un client a impartasit experienta sa cu acest tip de produs pe Reddit - "Warning: Microsoft Signature PC program now requires that you can’t run Linux. Lenovo’s recent Ultrabooks among affected systems."

Atunci cand clientul s-a plans in sectiunea de evaluare a produsului despre faptul ca ultrabook-ul Yoga 900 ISK2 a fost blocat spre a putea utiliza Linux, un expert Lenovo a raspuns:

"This system has a Signature Edition of Windows 10 Home installed. It is locked per our agreement with Microsoft."


In timp ce in trecut Microsoft nu a mentionat nimic despre faptul ca "interzicerea" Linux pe anumite produse semnate digital este o obligatie, acest oficial Lenovo ne spune alta versiune. Clientul a adaugat faptul ca ultrabook-ul Yoga 900 ISK2 nu are specificat in detalii despre semnatura digitala si despre faptul ca nu se poate utiliza alt sistem de operare pe dispozitiv, dar se pare ca Lenovo si Microsoft au un acord care are specificat clar ca nu se poate instala Linux.

Clientul a intrebat pe forumul Lenovo: "de ce unitatea SSD este blocata in RAID mode incat Linux nu poate interpreta asta?", insa moderatorul forumului a blocat subiectul despre probleme de BIOS.

Asadar, inseamna ca toate astea reprezinta: Microsoft iubeste Linux sau este o problema strict ce tine de Lenovo?

Sursa: fossbytes.com

Comentarii