CUM ARATA SPAMUL SI E-MAILUL DE SANTAJ SI AMENINTARE


Cum arata SPAM-ul si mailul de santaj si amenintare
Cel mai probabil v-ati intalnit cu fenomenul SPAM si mesaje mail de santaj si amenintare. Ce inseamna SPAM-ul? SPAM este mesajul nesolicitat, il veti regasi si sub denumirea de Junk. 

Cel mai adesea se incearca furtul de informatii prin mesaje mail ce contin ca atasamente fisiere de tip Office sau PDF care contin cod malitios. Odata deschise aceste atasamente si oferirea unor permisiuni, se permite descarcarea unor aplicatii malitioase de tip virus, troian sau malware care pot fie sa va spioneze activitatea, fie sa colecteze date si sa le trimita serverelor controlate de atacatori, fie sa permita controlul aboslut asupra sistemului.

Important este sa nu descarcati atasamente de la mesajele nesolicitate sau de la expeditori necunoscuti. Pe langa acest tip de atac se poate enumera si atacul de tip santaj si amenintare,

In acest tip de atac, expeditorul traduce mesajul in mai multe limbi, in functie de locatia destinatarului. De multe ori traducerea da de gol natura acestui mesaj, insa cu toate acestea, continutul acestui mesaj poate provoca teama si inducerea in eroare a cititorului.

De curand am primit inca un astfel de mail. Primesc periodic tot felul de incercari lamentabile de la "banci", cu care nu am avut contact vreodata, cu mesaje de genul: "Trebuie sa reinnoim baza de date si este urgent sa completati datele dvs. aici pentru a continua sa va pastrati contul deschis..." si alte astfel de tipuri de inselatorii, pentru a determina cititorul sa cada in capacana si sa trimita datele solicitate. Nici o banca nu le va solicita data personale prin mail sau telefon, au datele dvs. din momentul in care ati facut contul. Nu se reinnoiesc bazele de date asa.

Primesc periodic mail-uri de tip oferta cu factura atasata sau prezentare comanda in format PDF si la cele mai slabe incercari atasamentul apare sub forma: "Invoice-123.PDF.exe", adica un executabil Windows care sigur odata descarcat si deschis nu va afisa nimic, insa in fundal va declansa un atac ce permite descarcarea unui program ce va infecta si compromite sistemul.

Cel mai nou tip de atac inselator este acela prin care hacheru' va anunta ca v-a spart contul si are acces la toate contactele dvs. si totodata are acces si la ceea ce afiseaza monitorul, deci vede ce faceti, insa nu in ultimul rand are acces la camera web si va vede. Accesul il are pentru ca ati accesat site-uri dubioase sau pentru adulti de pe care sistemul a fost infectat. Si daca aveti un antivirus si acesta nu a detectat nimic, asta pentru ca este el smecher si face o magie pe care aplicatia menita sa va apere va fi blocata ori virusul devine invizibil. Jalnica incercare. Realizati ca cei care au calculatoare tip Desktop si nu laptop si nu au camere web instalate se intreaba: "La care camera ma vezi, nici macar nu am asa ceva?"

Dar hai sa lucram cu materialul clientului. Ce ar spune daca i-as raspunde ca am un calculator de tip Desktop si nu am camera si ca nu m-a vazut nici o secunda? Ce ar spune daca i-as raspunde ca folosesc un laptop conectat la un monitor si laptopul este pliat pe inchis pentru a economisi spatiul si pentru ca nu vreau sa vad doua afisaje cu acelasi lucru? Ce ar spune daca i-as raspunde ca am camera de la laptop acoperita? Dar cel mai important ar fi reactia hacherului la remarca urmatoare: "Nu folosesc Windows ci Linux sau MACOS si virusul tau nu are nici un efect!"

Concluzia este ca sistemul nu a fost infectat si nici nu are vreun control asupta sa ori a camerei web sau microfonului. Este o incercare jenanta de a obtine bani prin a va pune sa cumparati Bitcoin, lucru care nu trebuie facut.

Este foarte important:
  • sa aveti sistemul actualizat la zi si daca folositi un sistem cu licenta, sa fie activata;
  • sa aveti un sistem de protectie activ, actualizat si licentiat;
  • sa nu accesati site-uri dubioase;
  • sa nu descarcati aplicatii de pe site-urile care nu sunt oficiale;
Daca folositi ca sistem Windows, Mac sau Andoid, va recomand solutiile celor de la bitdefender. Bitdefender este un lider mondial in securitate cibernetica, protejand peste 500 de milioane de sisteme in peste 150 de tari. A, si  este romanesc. ;)

Comentarii