Aplicatii recomandate in Linux Mint

Linux Mint



Shutter
Pentru efectuarea screenshot-urilor prefer Shutter, acesta fiind mult mai bun decât aplicatia implicita. Pentru instalarea sa deschideti Terminal si executati pe rând urmatoarele comenzi.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:shutter/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install shutter

Trimage
Daca lucrati cu imagini, pentru comprimarea acestora înainte de publicarea lor pe site-urile web sau blogurile personale ar fi bine sa le comprimati cu Trimage.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:kilian/trimage
sudo apt-get update
sudo apt-get install trimage

Nomacs
Un vizor de imagini .raw este absolut necesar daca dispuneti de un aparat foto profesional (DSLR) si ati optat pentru utilizarea acestui format. In plus, acesta dispune si de câteva instrumente esentiale de post-procesare a fotografiilor.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:nomacs/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install nomacs

Inkscape
O alternativa excelenta pentru Adobe Illustrator, pentru cei care simt lipsa acestuia.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:inkscape.dev/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install inkscape

Darktable
O alternativa la Adobe Lightroom care mie personal îmi place foarte mult. E drept, la ani lumina în spatele cunoscutului soft de la Adobe, dar pe drumul cel bun si cu un viitor promitator.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:pmjdebruijn/darktable-release
sudo apt-get update
sudo apt-get install darktable

LightZone
O alta alternativa la Adobe Lightroom care n-ar trebui sa lipseasca din PC-ul niciunui pasionat de fotografie.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/lightzonesudo apt-get updatesudo apt-get install lightzone

Pinta
Daca Gimp e prea mult pentru voi si doriti un editor grafic mai simplu, va recomand sa instalati Pinta. Acesta este foarte asemanator cu editorul Paint disponibil pentru Windows.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stablesudo apt-get updatesudo apt-get install pinta

MyPaint
Daca vreti ceva si mai simplu decat Pinta, adica ceva mult mai apropiat de Microsoft Paint, instalati MyPaint.
Cod:
sudo apt-add-repository ppa:achadwick/mypaint-testingsudo apt-get updatesudo apt-get install mypaint mypaint-data-extras

Audacity
Un editor audio foarte bun, demn pentru a fi numit alternativa la Adobe Audition, este Audacity, un program pe care îl puteti instala în Linux Mint folosind urmatoarele comenzi:
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:audacity-team/dailysudo apt-get updatesudo apt-get install audacity

Sublime Text
Daca in Windows foloseati Notepad++, Sublime Text este o alternativa a acestuia de care va recomand sa tineti cont.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-3sudo apt-get updatesudo apt-get install sublime-text-installer

OpenShot
Daca in Windows foloseati Windows Movie Maker si-i duceti dorul, OpenShot este una dintre cele mai bune alternative la acesta pentru GNU/Linux. Nu include instrumente de editare avansate pentru ca nici nu este cazul avand in vedere tipului de utilizatori caruia ii este adresat.
Cod:
sudo apt-get install openshot

Blender
Iar daca tot am adus vorba de procesare si randare video, Blender este o alternativa la Adobe Premiere Pro, cea mai buna in opinia mea.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blendersudo apt-get updatesudo apt-get install blender
Alte alternative la Adobe Premiere pe care merita sa le cunoasteti: Lightworks, Kdenlive, Pitivi si Cinelera. In articole viitoare pe aceasta tema vi le voi prezinta pe fiecare dintre acestea in parte.

Google Chrome
Personal il prefer în detrimentul lui Firefox din simplul motiv ca mi se pare mult mai bine pusa la punct functia de sincronizare. Il puteti descarca in format .deb de pe google.com/chrome si instala ca atare.

BleachBit
Nici Linux Mint nu este scutit de acumularea temporarelor, iar in cazul de fata, ca o alternativa a arhicunoscutului CCleaner pentru Windows, avem BleachBit.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/programs-ppasudo apt-get updatesudo apt-get install bleachbit

Redshift
Daca stati pana tarziu in noapte in fata calculatorului, pentru a combate insomniile va recomand sa instalati Redshift, o alternativa la aplicatia f.lux pentru Windows, de care eu nu m-am mai despartit de ani buni.
Cod:
sudo apt-get install redshift redshift-gtk

KDE Connect
Daca dispuneti de un smartphone cu Android si doriti sa transferati fisiere de pe acesta pe laptop sau PC, sau daca preferati sa primiti notificarile pe desktop atunci când folositi PC-ul sau doriti sa comandati mouse-ul de la distanta de pe ecranul telefonului cu TouchScreen, KDE Connect este aplicatia de care aveti nevoie.
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:vikoadi/ppasudo apt-get updatesudo apt-get install indicator-kdeconnect kdeconnect

Pushbullet
KDE Connect nu se ridica inca la nivelul Pushbullet, prin urmare s-ar putea sa-l preferati pe acesta din urma, dorinta usor de indeplinit:
Cod:
sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareaosudo apt-get updatesudo apt-get install pushbullet-indicator
In plus, daca doriti sa trimiteti fisiere de pe PC pe smartphone prin Pushbullet, instalati si extensia care implementeaza aceasta posibilitate in Nemo, exploratorul de fisiere al lui Linux Mint.
Cod:
apt-get install nemo-pushbullet
Inchideti Nemo:
Cod:
nemo -q
Incepand din acel moment, in meniul contextual al fisierelor ar trebui ss vs apars optiunea de trimitere spre smartphone sau alt PC prin Pushbullet.
Singurul dezavantaj al folosirii Pushbullet e ca acesta efectueaza conexiunea via propriile servere, in timp ce KDE Connect o face direct intre dispozitive, prin reteaua LAN.

Comentarii