marți, 24 martie 2020

Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona

Încercând să stau informat cu tot ceea ce este de interes local şi nu numai, apoi punând în balanţă noile ordine şi recomandări date de cei de instituţiile abilitate, am ajuns într-un grup de Facebook în care o tânără a decis să ia iniţiativă în ceea ce priveste mediul de afaceri pentru micii întreprinzători, antreprenori şi producători locali, cărora li se cam închid afacerile.

În linii mari situaţia actuală impune pe lângă restricţiile ieşirilor din casă şi norme strice de igienă şi protecţie în ceea ce priveşte infectarea cu noul coronavirus. Aşadar, tânăra a luat iniţiativa de a forma o bază de date cu comercianţii locali care să aducă mai aproape comercianţi şi consumatori, în acest fel uşurând viaţa ambelor tabere.
Prin urmare, putem să ne calmăm isteria cumpărăturilor îmbluzindu-ne la cozile formate la uşile marketurilor, prin contactul cu comericanţii locali, în plus nu este rău ca în astfel de momente să ajutăm economia locală prin a cumpăra de la magazinul din colţul blocului. Magazin pe care în alte vremuri îl ocoleam, venind cu sacoşele pline din market şi pe care îl vizitam în week-end pentru ceva rapid sau completări de stocuri pentru musafirii neanunţaţi.

Dacă totuşi sunt produse sau servicii pe care nu le poţi avea prin comanda la domiciliu sau din apropiere, nu ne mai rămâne decât să citim cu atenţie "Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona".
  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.
Trebuie să fim responsabili, deoarece de noi pot depinde atât sănătatea noastră dar şi a altora şi foarte important să reţinem că #AsteaAșaSeFac.

TUTORIALE

Cum se instaleaza Linux Mint 18

În  acest articol voi vorbi despre crearea unui stick USB de instalare Linux Mint 18, o distribuție GNU/Linux stabilă, rapidă și deloc prete...